Počet zobrazení stránky

středa 27. listopadu 2013

Slivovice jsem se dočkal


Letos na podzim jsem zprvu neuspěl při pokusu koupit si domácí slivovici. Loni jsem ji kupoval od pána, který ji vozil od rodiny ve Vizovicích. Byla dobrá za přijatelnou cenu, a měl nejen slivovici, ale i meruňkovici, hruškovici atd. Letos jsem se mu nedovolal, na sms nereagoval... Co dělat? Naskytla se mi možnost koupě od známého z řad monarchistů. Bydlí ve Veselí nad Moravou a jde o jeho vlastní produkt, samozřejmě vypálený ve veřejné palírně. Chtěl jsem mít slivovici k příležitosti návštěvy přátel toto úterý – Jožkovi by po příchodu z chladného počasí přišla velmi vhod. Bohužel to nevyšlo, až právě tento den a až večer se známý ozval e-mailem. Dali jsme si sraz v restauraci Lamplota naproti brněnskému hlavnímu nádraží. Ve středu večer jsem si láhev moku přivezl. Dal mi k tomu tento „návod k použití“: 

„Já osobně doporučuji dávat to před konzumací aspoň 6 hodin na mražák, kořalka získá krásnou olejovou konzistenci a po nalití do odlivky (štamprle, či nejlepší malé odlivky na stopce) krásně nachladí sklo, které se ojíní jinovatkou a po polknutí se dokonale její chuť rozvine – nicméně toto je moje osobní doporučující procedura, kterou preferuji a kterou však není povinností dodržovat, a nikomu ji nevnucuji. Ale stojí to za to si ten rituál vyzkoušet. Mám jej osvědčený. A nejlepší je k tomu svatební koláček, kúsek uzeného nebo dobrého domácího klobáska...“

Měl jsem poněkud obavu z uložení láhve na mrazák, ale byl jsem ujištěn, že zbytečně. Takže jakmile jsem dojel domů, uložil jsem ji tam. Po večerní degustaci konstatuji, že slivovice s množstvím alkoholu 51,6 % je vynikající, ani nevím, zda jsem někdy lepší pil.

Žádné komentáře:

Okomentovat