V sobotním programu ČT24 Historie.cz se probírala tzv opoziční smlouva uzavřená v roce 1998 mezi sociální demokracií, vedenou M. Zemanem, a ODS vedenou V. Klausem. Po vítězství v předčasných volbách Zeman nabídl spolupráci lidovcům, dokonce J. Luxovi nabízel funkci předsedy vlády. Ti to však odmítli. No a co nyní mělo nastat? Prostě dohodla se spolupráce v dalším složení. Nic zvláštního na tom nevidím, je to běžný postup i kdekoliv jinde ve světě. Samozřejmě Havlova klika spustila svou nenávistnou kampaň a celou věc démonizovala jako něco amorálního. To, že si politici dělili pozice? A co měli dělat. Jak to měli udělat? Jako negativní příklad se bere i tehdejší situace v České televizi. Její zaměstnanci odmítli uznat zvoleného ředitele J. Hodače. To je snad správný postup? Davy pražské havlistické kliky dělaly před televizí rozruch. Hodač jmenoval jako šéfku zpravodajství J. Bobošíkovou. I tu zaměstnanci halasně odmítli. Odboráři v TV se chovali, jako by televize patřila jim. Nesouhlasil jsem s tím tehdy, nesouhlasím ani nyní. Nejsem žádný stoupenec V. Klause či M. Zemana, spíše naopak, resp. jsou mi zcela lhostejní. Hodač i Bobošíková byli schopní novináři, byli to lidé na svém místě. Klaka je nakonec vyštvala. Je mi jedno, co kdo o tom i dnes žvatlá, svůj názor si ponechám.
Frau Merkel oznámila, že i po 11 letech ve funkci kancléřky to zkusí i nadále. Podle České televize má zhruba 50procentní podporu obyvatel. Pokud se jí to podaří, zařadí se prý vedle velkých kancléřů minulosti W. Brandta a H. Kohla. No to musí mít člověk opravdu dost fantazie, aby ji srovnával s nimi. A Němci, pokud ji zvolí znovu, tak prokážou, že zdravého rozumu moc nepobrali. Asi jsou moc spokojeni s migrantskou politikou. Pokud jde o genialitu Frau Merkel, mám jednu drobnou poznámečku: Udělal jsem si kdysi tento záznam dle TV vysílání: „Ve středu 14. prosince 2012 ve zprávách na ČT24 byl záběr, na němž Merkel sdělila, že pokud bude finanční unie a pokud napraví nedostatky Eura, vyjde Evropa z krize úspěšně a ještě silnější. Na to si rád počkám.“ Tak jsem si počkal a nyní? No jak je ta Evropa posílena finanční unií i jinak, vidí snad každý.
A nyní pár receptů: Bydlím ve venkovském městečku. Všude v okolí roste spousta různých užitečných stromů a keřů. Proto jsem je také využil. Bohužel ořechy pomrzly, takže úroda žádná. Černý bez měl bobulí dostatek, ale nedostatek vody a sucho způsobily nerovnoměrné zrání, zatímco jedna část byla zralá a zasychala, druhá část byla ještě zelená. Velikost bobulí byla nevalná. Nicméně nasbíral jsem jich dostatek a vyráběl jsem likér. Na jednu dávku je třeba dvou litrů bobulí, pečlivě přebraných a zbavených jakýchkoliv příměsí a stopek a propláchnutých vodou na sítu, jeden litr vody, jeden kg cukru, sáček vanilkového cukru, šálek silné uvařené kávy, půl litru rumu, já ovšem dám celý litr rumu, a používám Božkov speciál kávový. – Bezinky vaříme cca 15 minut, přecedíme je přes hustý cedník, hmotu na něm jen lehce zmáčkneme. Šťávu svaříme s cukrem, po vychladnutí přidáme kávu a rum. Likér je hotov. Já ovšem celkový produkt ještě naředím s Hanáckou vodkou v poměru 1:1, nebo lze i jinak, podle chuti. To je verze pro fajnšmekry. – Dále jsem zpracoval také šípky. Šípkový likér vyrábím takto: 60 dkg dobře zralých šípků zbavíme stopek a okvětí. Každou bobuli propícháme vidličkou. Pak je zalijeme ve sklenici jedním litrem vodky. Necháme macerovat cca 10 dní, pak tekutinu slijeme a naředíme ji dalším litrem vodky a přidáme 60 dkg cukru. Po rozpuštění je hotovo. Pije se vychlazené. – Dále jsem zkusil šípkové víno. Na to je různých receptů spousta. Já jsem použil 1,5 kg očištěných šípků, 1,5 kg cukru, tři litry vody. Šípky se mají použít zmrzlé. Ty jsem neměl, dal jsem je tedy na pár dní do mrazničky, po vyndání změkly a vypadaly jako zmrzlé. Zalil jsem je vodou s cukrem a přidal jsem obyčejné pekařské kvasnice. Několik týdnů to kvasilo ve velké sklenici opatřené kvasným kloboučkem. Pak jsem tekutinu slil do lahví a nechal dalších pár týdnů ustát. Musí zmizet jakékoliv prvky kvašení, na dně se usadí kvasnice. Z těch jsem víno asi dvakrát stáčel. Výsledek je čistý svěží nápoj. Kolik obsahuje alkoholu, zatím netuším. Mohl jsem k přípravě použít pravých tekutých kvasnic. Pokus jsem učinil, ale asi jsem to neudělal správně a ony nekvasily. Takže proto ty obyčejné kvasnice. Ze zkušenosti vím, že jdou použít.
Žádné komentáře:
Okomentovat