Pivo piji rád, ale vždy tomu tak nebylo. V mládí jsem o sklenici piva nezavadil ani pohledem. Podobné bylo i později. Nepil jsem ani jiný alkohol, ba ani kávu, vše jen vyjímečně, zvláště když ze společenských důvodů nebylo vyhnutí. Zato jsem konzumoval cca litr silného čaje denně. Až tak v pátém deceniu života jsem začal popíjet kávu, likéry, víno, nejpozději přišlo na řadu pivo. Vykládám si to tím, že čím je člověk starší, tím víc mu přijde vhod nějaké povzbuzení. Nesmí se to přehánět, pak je možno počítat i s příznivými účinky. Pokud jde o pivo, vybavil se mi obrázek mého otce. Trpěl ledvinovými kameny jako Job, rady ku pomoci dlouho nebylo. Až mu jeden starší lékař poradil, aby pil jedno pivo denně, myslím, že mu konkrétně doporučil plzeňské. Otec ho poslechl, pamatuji, jak si dovezl celou basu piv a ukládal je do sklepa. Lednice tehdy nebyly. Každý den jednu láhev vypil a - ledvinové problémy zmizely. Nevím, zda zrovna na ledviny muselo být to plzeňské, spíš bych řekl, že postačí jakékoliv kvalitní pivo. Otec sám nikdy alkohol nepil, až ve starším věku také popíjel slivovici a jiné nápoje. Dodnes si nalévám do skleničky, kterou on používal. Takže suma sumárum je to se mnou podobné.
Denně vypiji dvě piva. Většinou lahvové doma, v restaurantech příliš nevysedávám, spíš v létě na zahrádkách. Oblíbil jsem si Litovel 11° Moravan, Budvar 12°, Pardál 10° i 11°. Lahvovou Litovel jsem kupoval za pobytu v Ivanovicích na Hané, tam měli v obchodě celý sortiment této značky. V Brně jsem na Litovel zašel do pivnice, lahvové se tam nikde neprodává. V Brně jsem také chodíval na pivní speciály. Zkušenost s nimi je různá. Skvělé pivo z jednoho roku se nemusí příště opakovat. Člověk si poručí to co před rokem, převaluje doušek v ústech a dumá, čím to může být, že ho nepoznává a není ani dobré. Budvar nyní nemám k dispozici, chce to ovšem dvanáctku, jeho desítka mi nechutnala, což je zajímavé, protože desítka Pardál od stejného výrobce ano. Pro Pardál, levné, ale za tu cenu skvělé pivo, si musím zajít do vzdáleného obchodu, a to se mi většinou nechce. Nyní žiji v místech, kde sahá největší vliv pivovaru Černá Hora. Toto pivo jsem dřív neznal, ale hned jsem mu zde přišel na chuť. Je to zatím jedenáctka Páter, lehčí příjemně hořké pivo, dále 13,6° speciál Kvasar s přídavkem medu – pivo vydatně plné chuti s hořkostí mírně korigovanou přísadou chutná kdykoliv, ale zvláště po ostřejších jídlech. Točené pivo zde bývá také Černá Hora nebo Starobrno, ale i Poutník, Dudák, Svijany... Zavítám-li do restaurace a mám na výběr, volím i zde černohorské. Pokud stihnu brzy cestu do Brna, hodlám někde ochutnat speciál Starobrno Medák. To je letošní novinka.
Žádné komentáře:
Okomentovat